La cultura catalana de Elena Kudryashova, by Quim Pedret

La cultura catalana feta art per una artista russa, Elena Kudryashova, s’exposa a Roses

01/08/2016 
L’artista russa, veïna de Vilajuïga, presenta el seh treball ‘Tradicions de Catalunya’ a la Ciutadella de Roses

Setze anys fa que la pintora Elena Kudryashova va aterrar a Catalunya provinent de Rússia, on va cursar Belles Arts.
I quan va arribar a casa nostra, “el que volia era adaptar-me i entendre la seva gent, i per això no és suficient amb aprendre el seu idioma, havia de conèixer les seves llegendes, els seus símbols, les seves tradicions i, en definitiva la cultura catalana”.
I va aprendre i conèixer les llegendes, els símbols, les tradicions i cultura catalana “i algunes són semblants a Rússia, com per exemple, el Sant Jordi, que és patró de Catalunya però també ho és de Moscú”, va afirmar l’Elena, la qual va decidir pintar les tradicions catalanes plasmant-les en la seva obra ‘Tradicions de Catalunya’ que s’exposa des de divendres a l’espai cultural de la Ciutadella.
Una trentena de quadres, realitzats a l’oli sobre tela, on es poden contemplar a uns castellers, a Sant Jordi atacant el Drac o una escena del Carnaval de Roses, per exemple. Una exposició que va ser presentada per en Quim Pedret, fotoperiodista, marit de l’Elena, el qual va significar que aquesta exposició va veure la llum ara fa 10 anys a la Casa de Cultura de Llançà i que després de voltar per la comarca de l’Alt Empordà i Catalunya arribes dissabte a la Ciutadella, “i ens fa molt il·lusió que sigui al meu poble, Roses”,  va dir en Quim
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va confessar durant la inauguració de ‘Tradicions de Catalunya’ que “m’agrada la manera de pintar de l’Elena”, i la va felicitar “per la voluntat que ha tingut d’aprendre a parlar la nostra llengua i de pintar la nostra cultura, per tant és un orgull inaugurar aquesta exposició aquí a Roses”.
Kudryashova es nascuda a Nizhnekamsk (Rússia), Va estudiar Economia Oriental a la faculta de Moscou i més tart es va traslladar al Japó, on va conèixer una altra civilització i una manera diferent de veure l’art.
Va ser l’any 2000, quan va arribar a Catalunya, on va rebre la influència del Modernisme 'gauidinià' de Barcelona i l’obra d’artistes. Ella diu sense embuts que el seu estil es mot propi i unic.
Establerta més tard a Vilajuïga, on viu amb el seu marit i el seu fill Sergi Pedret i Kudryashova , no ha deixat d’experimentar amb tota mena de materials, ja sigui ceràmica, fusta i or, i amb tota mena de treballs, com ara pintura sobre tela o vidre, escultures, cadires amb núvols, cadires amb cremallera o maletes pintades lligades amb corda.
El ressò de l’obra de Kudryashova s’ha estès per tot Catalunya i ha transcendit fronteres. Les seves creacions han estat emprades en diverses ocasions per promocionar i il·lustrar activitats culturals i per difondre les festes catalanes, o per il·lustrar portades de llibres (EUA, Itàlia). A il.lustrat contes infantils i fons d'escena de Teatre no fa gaire per l'obra de Mozart La Petita Flauta Màgica a Colòmbia, del seus quadre 'Sant Jordi i el drac' s'ha fet inclòs un vitral artesà amb plom i vidre.
Recentment, la primera cadena pública russa TV1, va emetre un documental sobre les tradicions de Catalunya i va donar rellevància a la imatge del quadre “El Sant Jordi” de Elena Kudryashova.
Aquest mostra es pot visitar a la Ciutadella de 10 a 21 hores tots  els dies de la setmana fins el 30 d'Agost

Comentarios

Entradas populares